Europees digitaal modearchief in de maak

Europeana Fashion zet Europese modegeschiedenis online

Gustaf_III-s_nationella_dräkt,_svenska_dräkten._L'Habit_de_Cour._Dam_i_hovdräkt_-_Nordiska_Museet_-_NMA.0054233Wie van mode houdt en er alles over wil weten, kan terechtkomen bij het nieuwe digitale modearchief dat Europeana Fashion vanaf 13 mei 2013 online zal plaatsen. Het modearchief bevat meer dan 700.000 modeobjecten van ontwerpers die doorheen de voorbije eeuwen tot heden hun spoor hebben nagelaten in de mode-industrie.

Modeplansch_ur_Stockholms_Modejournal,_1845_-_Nordiska_Museet_-_NMA.0032518
Nordiska Museet uit de modejournaal in Zweden

‘Veel musea hebben mooie collecties, maar het ontbreekt vaak aan de technische kennis van zaken om dat ook online aan te kunnen bieden’, legt Erwin Verbruggen uit, projectmedewerker research en development bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. ‘Door samen te werken kunnen we het culturele mode-erfgoed uit heel Europa online aanbieden.

Maar liefst twaalf Europese landen werken mee om de modegeschiedenis online te plaatsen voor het grote publiek. Alles wat mode gerelateerd is, wordt door musea verzameld en in het archief geplaatst. Er komen modefilmpjes, catwalk beelden, schetsen, ontwerpen, accessoires en foto’s op te staan uit collecties vanaf de 17e eeuw. Vanaf 2 mei zullen deze items te bewonderen zijn.

Cultureel erfgoed

Corset,_1770-1790._MoMu_-_Fashion_Museum_Province_of_Antwerp,_www.momu.be._Photo_by_Hugo_Maertens,_Bruges.
Korset uit Fashion Museum in Antwerpen

‘Europeana Fashion is een project dat gefinancierd wordt door de Europese Commissie’, aldus Erwin Verbruggen. ‘Daardoor zijn de deelnemende organisaties ook in de EU gevestigd. Of er nadien ook organisaties buiten de EU deel kunnen nemen, is momenteel nog niet zeker.’ De Europese Commissie heeft mode nu als cultureel erfgoed erkend.

Er zullen ruim 100.000 mode-items op de website van Europeana Fashion te vinden zijn. Het is de bedoeling om met Europeana Fashion kennis te verspreiden over mode en historisch modemateriaal voor te stellen. De website is voor iedereen toegankelijk en is een verzameling van mode-items van bekende Europese ontwerpers. Namen als Viktor & Rolf, Klavers van Engelen en Iris van Herpen doen zeker een belletje rinkelen. Op de website zal ook een woordenboek aanwezig zijn dat een deelproject is van Europeana Fashion, getrokken door de Koninklijke Musea in Brussel (KMKG), waaraan ook het Centraal Museum deelneemt.

MoMu en de Technical University of Athens (NTUA) staan in voor de technische oplevering van het project en stellen samen met andere deelnemende musea en organisaties materiaal uit hun collectie via Europeana Fashion gratis online. In totaal zijn er 23 organisaties uit heel Europa die hier actief aan meewerken.

‘Dit project is heel belangrijk voor Nederland. Het is belangrijk dat we over de grenzen kijken’, legt Ninke Bloemberg uit. ‘We leven in een geglobaliseerde wereld en moeten ons als land niet geïsoleerd opstellen.’ Tegen 2015 moet het archief compleet zijn met meer dan 700.000 mode gerelateerde objecten uit de Europese geschiedenis.

Een Vogue modeshow van de mode-academie (1979), waar mannenkledij centraal stond. Hoe ontwerp je zulke kledij, en wat komt er allemaal bij kijken?

Bron foto 1
Bron foto 2
Bron foto 3

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s