Negatief zelfbeeld dankzij Photoshop?

doutzen_been_edito
© scan uit Chinese Vogue

Als hobbyfotografe vind ik Photoshop essentieel want ook al zou het geweldig zijn om te kunnen toveren, is het bijna onmogelijk om een mooie portretfoto te maken zonder Photoshop te gebruiken. Maar de discussie rond Photoshop is eindeloos. Want wanneer is een beeld té bewerkt en wat zijn de grenzen? Soms lijkt het alsof alle publieke beelden wel een tikje magie van Photoshop kennen, maar storen doen we er ons niet aan tenzij het opvalt, toch?

Verschillende fotografen beweren dat ze Photoshop verafschuwen ‘omdat het voor prutsers is’, maar wij weten veel beter. Om hun ego te strelen, geven vele professionele fotografen niet graag toe dat het soms gewoon nodig is om Photoshop te gebruiken, al is het om je beeld scherper te maken of meer contrast te geven. Schaamte is onnodig, en het maakt je zeker niet minderwaardig als fotograaf als je het durft toe te geven. Maar betrapt worden is misschien wel de ondergang. De Zweeds fotograaf Paul Hansen die de World Press Photo 2013 heeft gewonnen met zijn foto over het conflict in Gaza, “Gaza Burial”, werd beschuldigd van beeldmanipulatie. De trotse Zweedse dacht ermee weg te komen door de kleuren en belichting aan te passen, maar desondanks belandde hij in een wereldwijd Photoshopschandaal. Gelukkig voor hem vallen die aanpassingen onder het wedstrijdreglement, en blijft hij zijn gewonnen titel behouden.

Wat is dat allemaal toch met de printmedia? Even een flashback naar de Chinese Voguecover van topmodel Doutzen Kroes. Het beeld werd zo geretoucheerd, dat ze per ongeluk haar been lieten amputeren. Een gênant moment voor de printwereld. Toch zullen zij nooit hun lesje leren, want de schandalen stapelen zich op. Jammer dat de gewone man en vrouw die zo hard opkijken naar die modellen in die magazines niet snel het verschil merken tussen echt en nep. Sinds Photoshop de printwereld overheerste, zijn we allemaal onbewust gebrainwasht en kunnen we realistische beelden moeilijk onderscheiden van de niet-realistische. Dat is dan niet het ergste. Het feit dat velen onder ons, en vooral jonge meisjes streven naar dat ideaalbeeld dat ons wordt gepresenteerd is de laatste druppel dat de emmer doet overlopen. De oorzaken van anorexia, boulimie en andere eetstoornissen hebben we te danken aan bijna onmenselijke mannequins die in die bladen rondslieren, en maar geloven in die onzin. Waar zijn de grenzen? Photoshop is essentieel, maar prutsers mogen er niet in aanraking mee komen, want zij verpesten het voor iedereen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s