Repatriëring naar geboorteland

‘Mijn graf ligt duizend kilometer hier vandaan’

ZAVENTEM – Mensen met een ander origine hebben de keuze om ofwel in België begraven te worden of in hun geboorteland. Salih Hamama (54), geboren in Marokko maar woont zevenentwintig jaar in België. Zij beschikt over het recht om zelf de bestemming van haar begraafplaats te kiezen. Maar hoe zit het met  Belgen die liever in het buitenland begraven willen worden?

‘Er moet degelijk wel een link zijn tussen de overledene en met het land van bestemming’, vertelt Greta Plas Repatriations Manager bij mortuarium Dela. ‘Dat verklaart ook waarom Belgen niet zomaar op eender welk bestemming mogen begraven worden. Soms kunnen Belgen ervoor kiezen om gerepatrieerd te worden naar Groot-Brittannië, maar daarvoor moeten zij eerst een toelating van het land daar krijgen’, informeert Greta Plas. In België kan de consulaat geen toestemming geven om elders begraven te worden indien je geen link hebt met het land van bestemming.

Voor Salih Hamama was het geen moeilijke beslissing om de destinatie van haar begraafplaats te kiezen. Aangezien haar ouders in Marokko begraven zijn wilt ze kost wat kost naast hen eindigen. ‘Mijn grafplaats staat vast en ligt duizend kilometer hier vandaan. Ik wil naast mijn ouders begraven worden, dat is heel belangrijk voor mij.’ De 54-jarige moeder vindt het een gewone zaak dat je terug gaat naar het land waar je vandaan komt. ‘Daar is mijn leven begonnen, en daar wil ik in rust liggen.’

Dela_BrusselsAirport_Solo_GretaPlas_0711
Greta Plas, Repatriations Manager bij uitvaartspecialist Dela. Foto © Dela.be

Vooraleer een overledene gerepatrieerd kan worden naar het buitenland moet er eerst een administratief dossier samengesteld worden. De repatriëring kan zowel met de wagen als met het vliegtuig. Nadat de familieleden of vrienden een aangifte doen van overlijden kan het proces starten. ‘Er komt veel bij kijken bij zo’n proces’, legt Greta Plas uit. ‘Er zijn verschillende documenten die we absoluut nodig hebben zoals, akten van de gemeente, de dokter, de Ministerie van Volksgezondheid en eventueel het consulaat van het land van bestemming.’

Verschillende godsdiensten
Het is een trend dat mensen soms beslissen om in België de crematie te organiseren en de urne mee te nemen naar het buitenland. Dat is slim, aangezien ze daarmee bijkomende kosten besparen.  Soms is het een voorliggende keuze van de nabestaanden voor een begrafenis in België. Een reden hiervoor kan zijn omdat ze de repatriëring niet kunnen bekostigen. ‘Wij doen heel veel repatriëringen naar Marokko en soms zijn de mensen daar wel verzekerd om gerepatrieerd te worden, uit opdracht van de verzekering. Maar het zijn de families die uiteindelijk beslissen over de begraafplaats. Dat kan soms zorgen voor meningsverschillen tussen de familieleden’, vertelt Greta Plas.

Salih Hamama mag rekenen op de steun van haar gezin om gerepatrieerd te worden naar Marokko. ‘Mijn man en mijn vier kinderen hebben met z’n allen besloten om naast elkaar begraven te worden in Marokko. De begraafplaatsen zijn al voor ons gereserveerd’, vertelt ze.

Bij bepaalde godsdiensten moeten er bepaalde behandelingen gebeuren bij het lichaam. En de manier waarop dat gebeurt wordt effectief bepaald door de religies. ‘In de Islam moet de overledene heel snel begraven worden, binnen de 24 uur. Maar in praktijk is dat bijna onmogelijk’, zegt Greta Plas. ‘Bij de repatriëring moet je zorgen dat de formaliteiten  en alle dossiers in orde zijn. Wij zijn afhankelijk van openbare administraties, en dat moeten we respecteren.’

Enkele feiten uitgelicht
De repatriëring kan drie tot vier dagen in beslag nemen. Zo’n 2 500 mensen worden jaarlijks gerepatrieerd naar het buitenland. Dit heeft zowel met geloof, levensbeschouwing, als afkomst te maken. Andersom zijn er zo’n 500 Belgen die in het buitenland sterven en naar België overgebracht worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s