EXPO Parijs: Dries Van Noten

© Karima El bajaj
© Karima El bajaj

Parijs, dé mode stad der modesteden. Daar stelt Belgisch modeontwerper Dries Van Noten exclusief zijn eerste solotentoonstelling voor; ‘Dries Van Noten, Inspirations’. Hij geeft ons een unieke kijk door zijn creatieve levensloop en neemt ons mee naar de kern van zijn inspiratiebronnen.

In de donkere ruimtes in het Musée des Arts Décoratifs, en achter glazen muren begint de tentoonstelling. Hij liet zich voornamelijk inspireren door artiesten en ontwerpers uit de jaren ’70 en ’80. Aan de hand van meer dan 180 stukken uit zijn eigen collectie onthuld hij ook zijn creatieve processen. Overal hangen er schilderijen, schetsen en ontwerpen van alles wat hem inspireert en drijft. Op de openingsavond gaf Dries Van Noten toe; ‘We wilden jullie proberen tonen hoe mijn brein werkt’, zo schrijft De Standaard.

© Karima El bajaj
© Karima El bajaj

Je merkt onmiddellijk de sterke aanwezigheid van verschillende culturen en stijlen. Je ziet invloeden van in China en India maar ook verwijzingen naar de Amerikaanse cultuur met verwijzingen naar Laurie Anderson en Patti Smith.

Dries Van Noten mag met de eer gaan lopen als eerste Belgische modeontwerper die in het iconische gebouw zijn legacy mag voorstellen. Wat inspireert hem? Imperfectie, lelijkheid maar ook schoonheid, jeugd, passie en alle extremen. Je kan Dries Van Noten niet in een hokje plaatsen, maar een perfectionist mag je hem gerust noemen.

© Karima El bajaj
© Karima El bajaj
© Karima El bajaj
© Karima El bajaj

Doorheen de sombere ruimtes kan je thematisch en op een soort van chronologie kennismaken met namen van ontwerpers, modellen, films, fotografen, magazines die sinds zijn studententijd veel voor hem betekenen. Ook zijn modeshows worden op een groot scherm afgespeeld.

Alle stukken zijn zorgvuldig geselecteerd en ingedeeld per thema. De invloed dat Spanje heeft op zijn collectie omschrijft hij als; ‘The power of the Spanish language, of Hamboyant dances, bullfighting, passionate music and elaborate religious processions merge into a single scene, a single captivating image.’ Hoe meer je je verdiept in zijn werk hoe meer je je afvraagt wie Dries Van Noten echt is.

© Karima El bajaj
© Karima El bajaj
© Karima El bajaj
© Karima El bajaj

Dries Van Noten studeerde in 1981 af aan de Antwerpse Modeacademie waarna hij vijf jaar later zijn eerste mannencollectie uitbracht in Londen. Dat zorgde ervoor dat hij in een mum van tijd bij de Antwerpse Zes mocht aansluiten. Dries ontwikkelde een eigen unieke stijl door zijn ontwerpen te combineren met verschillende culturen en beeldhoudkunsten. Zijn collecties weerspiegelen zijn fantasieën en dromen en hij hecht veel belang aan exotische volkeren zoals China, India, Mexico en Afrika. De keuzes die hij maakt bij de stof en patronen vloeien daarvan uit.

Dries Van Noten, Inspirations is nog tot 31 augustus 2014 exclusief te zien in het Parijse Musée des Arts Décoratifs. Vanaf 4 oktober 2014 tot 22 februari 2015 komt de tentoonstelling naar het Antwerpse MoMu.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s